15 juni: Internationale dag tegen ouderenmishandeling

Maandag 15 juni, is het de Internationale dag tegen ouderenmishandeling. Wereldwijd besteden organisaties aandacht aan het signaleren, stoppen en voorkomen van ouderenmishandeling. Denk hierbij aan lichamelijke en psychische mishandeling.

Soms is het allemaal teveel
Nu de coronacrisis langer duurt en we allemaal noodgedwongen veel thuis moeten blijven, kan daarmee ook de onderlinge spanning tussen gezinsleden achter de voordeur toenemen. De stress en de onzekerheid raakt ons allemaal en belast ons mentaal extra. Voor mantelzorgers die met hun zorgbehoevende naaste door de coronacrisis veel vaker samen zijn, is het juist nu erg zwaar. Daardoor kunnen de spanningen oplopen. En schiet u of de ander sneller uit de slof, hetzij met woorden (verbaal) dan wel in de vorm van fysiek geweld.

Het houdt niet op, totdat u iets doet
Wat kunt u doen als u als mantelzorger of als zorgbehoevende te maken heeft met huiselijk geweld? Blijf er niet mee rond lopen en praat er met iemand over. Zoek hulp bij iemand in uw omgeving of bij instanties die u in deze situatie verder kunnen helpen.

Advies en hulp
De website ikvermoedhuiselijkgeweld.nl vertelt hoe u in actie kunt komen. U vindt er onder andere de signalen van ouderenmishandeling en tips om het gesprek aan te gaan. Voor advies en hulp kunt u bellen met Veilig Thuis via 0800-2000. Dat kan ook anoniem. U kunt er ook om advies vragen als u twijfelt of het wel om huiselijk geweld /ouderenmishandeling gaat.

Wilt u liever contact opnemen met onze eigen aandachtfunctionaris? Geen enkel probleem! U kunt haar bereiken via e-mailadres a.stremmelaar@wzuveluwe.nl. Bij vragen rondom mantelzorg kunt u contact opnemen met onze mantelzorgersondersteuners. Zij zijn te bereiken via e-mailadres mantelzorgondersteuning@wzuveluwe.nl.

U vindt meer informatie over zorg en ondersteuning van WZU Veluwe op www.wzuveluwe.nl. Daarnaast zijn wij van maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 en 17:00 uur telefonisch bereikbaar via telefoonnummer (0578) 76 37 08.
Click to access the login or register cheese