Aanschaf CRDL maakt contact mogelijk, ook als iemand geen woorden kan vinden

Woonzorglocatie De Bunterhoek in Nunspeet heeft het interactieve zorginstrument CRDL (Cradle) aangeschaft. Speciaal voor cliënten met dementie. De CRDL heeft de vorm van een speelse houten schaal en heeft software binnenin. Door middel van persoonlijke aandacht en lichamelijke aanraking creëert de CRDL een nieuwe, gelijkwaardige vorm van interactie tussen cliënten met dementie en hun naasten of verzorgenden. WZU Veluwe heeft de CRDL aan kunnen schaffen dankzij de extra financiële middelen van Waardigheid en Trots.

Verzorgenden Eefje en Aleida van WZU Veluwe: “We hebben gekozen voor de CRDL omdat het goed aansluit bij individuele, belevingsgerichte zorg. De CRDL is een prachtige uitvinding en aanwinst in de zorg voor cliënten met dementie. Het is heel ontroerend om te zien wat aanraking bij mensen teweegbrengt. De CRDL kan gebruikt worden door zowel medewerkers als naastbetrokkenen van cliënten.”

Contact door aanraking
Persoonlijke aandacht en wezenlijk contact zijn essentieel voor het welbevinden. De CRDL stimuleert cliënten die moeite hebben met het leggen van contacten om op een natuurlijke manier te communiceren. Als twee mensen hun hand op het instrument leggen en elkaar aanraken, ontstaat een gesloten circuit. Door vasthouden en bewegen horen gebruikers een variatie aan geluiden. Bijvoorbeeld een klaterend beekje, een trein of het ruisen van de zee. Deze geluiden roepen herinneringen of emoties op die leiden tot onderlinge verbinding en contact. Zo ontstaat een nieuwe vorm van menselijke interactie. Het leidt tot een gesprek, ook als iemand de juiste woorden niet meer kan vinden.

U vindt meer informatie over zorg en ondersteuning van WZU Veluwe op www.wzuveluwe.nl. Daarnaast zijn wij van maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 en 17:00 uur telefonisch bereikbaar via telefoonnummer (0578) 76 37 08.
Click to access the login or register cheese