Babbelkar en ontmoetingsruimte maken familiebezoek bij WZU Veluwe weer mogelijk

Twee lange maanden was het stil in de woonzorgcentra van WZU Veluwe. De deuren waren gesloten, bezoek was vanwege het coronavirus helaas niet toegestaan. Langzamerhand komt die periode tot een eind. Een babbelkar en speciale ontmoetingsruimtes maken visite mondjesmaat weer mogelijk.

Plexiglas
Mariposa in ’t Harde mocht als eerst bezoek ontvangen. Daar werd dinsdag 19 mei de ontmoetingsruimte in gebruik genomen. De ruimte heeft een scheidingswand van plexiglas. Aan de ene kant zit het bezoek, de cliënt en een medewerker zitten aan de andere kant. Via een intercom kunnen ze met elkaar praten. “Daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt”, weet bestuurder Wim Martens. “We zijn heel blij dat we dit na een moeilijke periode weer mogelijk kunnen maken.” Receptiemedewerkers maken een planning voor de bezoekjes, zodat er genoeg tijd is om na elke visite de ruimte grondig te reinigen.

Babbelkar
In Het Nieuwe Feithenhof in Elburg rijdt vanaf 25 mei een babbelkar over de gang. Bouwbedrijf Prins Bouw, dat ook de nieuwbouw van De Bunterhoek in Nunspeet verzorgde, maakte deze kar. Familie neemt erin plaats en de cliënt zit buiten de kar. Ook hier is het vereist om een tijdstip te reserveren, zodat aan de hygiëneregels kan worden voldaan. Martens: “We beginnen met vier bezoeken per dag. We verwachten veel belangstelling en kunnen dan makkelijk uitbreiden.”

Ontmoetingsruimtes
Ook Rehoboth in Wapenveld krijgt twee ontmoetingsruimtes. Die worden komende week ingericht. Voor De Bunterhoek in Nunspeet en De Boskamp in Epe werkt WZU Veluwe ook aan passende oplossingen.

Emotie
Het staat vast dat voor zowel cliënten als hun naasten het weerzien – ook al is het met een scheidingswand – best emotioneel kan zijn. Martens: “Mensen hebben elkaar lange tijd niet van dichtbij kunnen zien. Wanneer je elkaar dan eindelijk weer in de ogen kunt kijken, maakt dat veel los. Onze medewerkers zijn daarom altijd bij het bezoekmoment in de buurt om even na te praten en een luisterend oor te bieden.”

Coronavrij
Wanneer locaties of afdelingen 14 dagen helemaal corona-vrij zijn, gaat WZU Veluwe van start met een ruimer bezoekbeleid. Voor elk woonzorgcentrum wordt op dit moment bekeken hoe hier op een goede manier invulling aan gegeven kan worden. “We hopen in ieder geval dat naasten hun dierbaren snel weer vaker kunnen bezoeken.”

U vindt meer informatie over zorg en ondersteuning van WZU Veluwe op www.wzuveluwe.nl. Daarnaast zijn wij van maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 en 17:00 uur telefonisch bereikbaar via telefoonnummer (0578) 76 37 08.
Click to access the login or register cheese