Geen corona onder medewerkers woonzorgcentrum Rehoboth

Onder medewerkers van WZU Veluwe-locatie Rehoboth die betrokken waren bij de overleden cliënt heerst geen corona. Dat blijkt na testen van een groep personeelsleden op vrijdag 14 augustus. Alle testuitslagen zijn negatief. Locatiemanager Geertje Pannekoek: “We zijn enorm opgelucht.”

Een groep van 32 zorgmedewerkers van Rehoboth werd 14 augustus getest op het coronavirus. Dit nadat een cliënt een week eerder besmet bleek te zijn. De cliënt overleed een dag na de testuitslag. De geteste medewerkers zijn in de afgelopen periode werkzaam geweest op de afdeling waar de cliënt woonde. Gezien de incubatietijd van het virus was 14 augustus de beste dag om te testen. Met dus een geruststellende uitkomst.

Tweede keer besmet
Het was de tweede keer dat de betreffende cliënt besmet bleek te zijn. Eerder dit jaar testte de bewoonster ook al positief. Hoe dit kan, is nog onduidelijk. “We hebben dit aangekaart bij het RIVM”, vertelt WZU Veluwe-bestuurder Wim Martens, “maar helaas is er nog geen antwoord op de vraag of iemand daadwerkelijk herbesmet kan worden.”

Voorzorgsmaatregelen
Direct nadat de besmetting aan het licht kwam, heeft WZU Veluwe de voorzorgsmaatregelen in Rehoboth aangescherpt. De gang waar de cliënt woonde is afgesloten, de bewoners blijven twee weken op hun kamer. “Omdat deze appartementen op de begane grond liggen en een eigen tuintje hebben, is het gelukkig nog wel mogelijk om bezoek te ontvangen”, zegt Geertje Pannekoek.

In het woonzorgcentrum is het restaurant met onmiddellijke ingang gesloten. Ook activiteiten liggen tot nader order stil of gaan in aangepaste vorm door. “Onze medewerkers dragen al de hele crisisperiode mondkapjes. Dat blijven we uiteraard doen. Extra persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals een schort of handschoenen, zijn voorlopig niet nodig. Goede handhygiëne en mondkapjes voldoen voor nu.” WZU Veluwe staat in nauw contact met de GGD. “Die is erg content over hoe we de situatie hebben aangepakt.”

Bewoners ook testen
Op de betreffende afdeling worden bewoners twee maal daags gecontroleerd op mogelijke ziekteverschijnselen. Na twee weken – of indien nodig eerder – volgt een preventieve test. “Ook dit testmoment is in overleg met de GGD gekozen”, zegt de locatiemanager. “We hopen dat de uitslag net als bij de medewerkers negatief is.”

Medewerkers letten extra op mogelijke corona-verschijnselen. “Voor de zekerheid hebben we deze week twee cliënten laten testen. Ook hun uitslag was gelukkig negatief. Uiteraard blijven we alert.”

Bezoek welkom
Bezoek blijft welkom in Rehoboth, net als op de andere locaties van WZU Veluwe. “De GGD adviseert om op team- en gangniveau te handelen”, zegt Wim Martens. “Bovendien hebben we gezien wat eenzaamheid heeft gedaan met onze cliënten. Als we bij elke positieve uitslag een hele locatie in quarantaine zetten, krijgen we de verdrietige omstandigheden weer die we allemaal kennen van de eerste golf.”

WZU Veluwe levert ook in deze periode zoveel mogelijk zorg op maat. “We kijken altijd naar de wensen van de individuele cliënt en zoeken naar passende oplossingen”, zegt Geertje Pannekoek. Bijna wekelijks nemen nieuwe cliënten hun intrek in een van de woonzorgcentra. “Rehoboth mag komende weken tien bewoners verwelkomen. We zijn blij dat mensen zich veilig bij ons voelen.”

U vindt meer informatie over zorg en ondersteuning van WZU Veluwe op www.wzuveluwe.nl. Daarnaast zijn wij van maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 en 17:00 uur telefonisch bereikbaar via telefoonnummer (0578) 76 37 08.
Click to access the login or register cheese