Onderzoek: vrijwilliger WZU Veluwe voelt zich betrokken, maar moet na corona wel weer wennen

Vrijwilligers van WZU Veluwe voelen zich nog altijd betrokken bij de organisatie en de cliënen. Nadat zij bijna een jaar lang niet op locatie zijn geweest, pakken zij langzamerhand weer taken op. Voor sommigen is het nog wel even wennen. Dat blijkt uit een enquête onder ruim 50 procent van onze vrijwilligers.

Cijfer voor betrokkenheid
Onder vrijwilligers van de woonzorglocaties hebben we in maart van dit jaar een enquête gehouden. Vrijwilligers waren toen door de coronapandemie een jaar vrijwel niet op locatie geweest. We vroegen hen hoe zij in het afgelopen jaar de betrokkenheid hebben ervaren, wat heeft bijgedragen aan deze betrokkenheid en of ze weer naar ‘hun’ woonzorglocatie willen komen. In totaal heeft ruim de helft van de vrijwilligers zijn of haar mening gedeeld.

7,4 voor betrokkenheid
In de enquête vroegen we de vrijwilligers om het gevoel van betrokkenheid weer te geven in een cijfer. Dat levert een mooi gemiddelde op van een 7,4.

Nieuwsbrief
Om vrijwilligers tijdens de coronaperiode op de hoogte te houden zijn we vorig voorjaar gestart met een (digitale) nieuwsbrief. Inmiddels is de nieuwsbrief zes keer verstuurd. Ook is op een aantal locaties een bijeenkomst voor vrijwilligers georganiseerd en hebben zij thuis een kaart ontvangen. Vrijwilligers geven in het onderzoek aan dat ze zich vooral door de nieuwsbrief betrokken hebben gevoeld bij WZU Veluwe en cliënten.

Even wennen
Inmiddels zijn vrijwilligers weer welkom op de woonzorglocaties. Veel vrijwilligers zijn opnieuw regelmatig actief. Desgevraagd geven zij aan dat dit wel weer even wennen is. Er zijn veel nieuwe bewoners die zij moeten leren kennen en met wie zij een band moeten opbouwen. Het voelt daardoor soms alsof het nieuw vrijwilligerswerk is.

Enkele uitspraken van de deelnemers aan het onderzoek:

“Het voelt fijn om gewaardeerd te worden door personeel en bewoners, ook mijn inbreng wordt serieus genomen en geëvalueerd. Ik krijg er zelf ook positieve energie van, het geeft mijn eigen leven weer structuur.

“Na corona bepaalde mogelijkheden zoeken om de band onder de bewoners weer te versterken​.”

“Ik vind dat jullie het goed en verantwoord doen en jullie laten genoeg blijken dat jullie prijs stellen op jullie vrijwilligers.”

Nieuwe vrijwilligers welkom
WZU Veluwe is regelmatig op zoek naar extra helpende handen. Is vrijwilliger worden iets voor u? Kijk dan op de website WerkenbijWZUVeluwe voor actuele vrijwilligersvacatures. De hulpvragen zijn ook te vinden op onze Facebook-pagina. Neem voor meer informatie contact op met coördinator vrijwilligers Eline van den Berg: e.vandenberg@wzuveluwe.nl.

U vindt meer informatie over zorg en ondersteuning van WZU Veluwe op www.wzuveluwe.nl. Daarnaast zijn wij van maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 en 17:00 uur telefonisch bereikbaar via telefoonnummer (0578) 76 37 08.
Click to access the login or register cheese