WZU Veluwe ziet niets in coronatoegangsbewijs in de zorg

Invoering van het coronatoegangsbewijs in de zorg leidt tot verdeeldheid en heeft een nadelig effect op het welbevinden van cliënten. Dat vindt WZU Veluwe. De ouderenzorgorganisatie vraagt branchevereniging ActiZ om het kabinet duidelijk te maken dat invoering niet gewenst is.

Tijdens de coronapersconferentie van dinsdag 2 november ging het over de invoering van de QR-code in de zorg voor medewerkers en bezoekers. Daarbij moeten medewerkers elke keer als zij naar hun werk gaan de QR-code laten zien. “Dat is geen goede ontwikkeling”, zegt WZU Veluwe-bestuurder Wim Martens. “De invoering kan leiden tot verdeeldheid tussen medewerkers.”

Iedereen is nodig
Naar schatting is driekwart van de medewerkers van WZU Veluwe gevaccineerd. “Wij willen niet dat ongevaccineerde medewerkers door deze maatregel het gevoel krijgen dat ze worden weggestuurd of moeten vertrekken”, zegt Martens. “Bovendien komt de zorg extra onder druk te staan, omdat medewerkers die geen QR-code of negatieve test kunnen laten zien, feitelijk niet kunnen werken. Iedere collega is nodig.”

Minder bezoek
Martens voorziet ook problemen voor bezoek aan cliënten in woonzorglocaties. “Iemand die het toegangsbewijs niet kan laten zien, mag niet op bezoek bij een cliënt. Terwijl bezoek juist zo waardevol is voor het welbevinden van mensen.”

Veiligheid
WZU Veluwe vraagt brancheorganisatie ActiZ het kabinet duidelijk te maken dat invoering van een coronatoegangsbewijs in de zorg niet gewenst is. “We denken dat we met het correct hanteren van de corona-basisregels en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen meer veiligheid bieden dan met het invoeren van de QR-code als toegangsbewijs.”

Niet verplichten
Medewerkers verplichten om zich te laten vaccineren is voor WZU Veluwe een stap te ver. “We maken ons grote zorgen over het fors oplopende aantal besmettingen in onze regio”, zegt Martens. “Daarom doen we op iedereen een dringend beroep om nogmaals goed na te denken over zijn of haar keuze.”

U vindt meer informatie over zorg en ondersteuning van WZU Veluwe op www.wzuveluwe.nl. Daarnaast zijn wij van maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 en 17:00 uur telefonisch bereikbaar via telefoonnummer (0578) 76 37 08.
Click to access the login or register cheese