De driehoeksrelatie tussen zorgvrager, zorgmedewerker en mantelzorger verdient meer aandacht. Zorgorganisaties WZU Veluwe, Riwis en Klein Geluk willen hun medewerkers leren hoe zij deze samenwerking in de praktijk kunnen verbeteren. Als Lerend Netwerk Mantelzorg in de regio Apeldoorn zijn de drie partijen gestart met de ontwikkeling van een e-learning.
Met de ondertekening van een convenant gaven de samenwerkende zorgorganisaties onlangs het startsein voor de e-learning. Het te ontwikkelen leertraject bestaat uit twee lijnen. Naast theorie via e-learning is dat praktijkles via workshops.
Antwoorden voor ouderenzorg
Zorgmedewerkers krijgen antwoord op vragen die op dit moment nog niet worden beantwoord binnen de ouderenzorg. De e-learning gaat onder meer in op het belang van een sterke samenwerking binnen de zorgdriehoek van zorgvrager, mantelzorger én zorgprofessional. Daarnaast ontvangt de medewerker tools om met elkaar in gesprek te gaan en zorgplannen op een juiste manier in te vullen.
Dankbare en zware taak
Mantelzorgers spelen een essentiële rol in het leven van zorgvragers. Hun aantal neemt toe. Goede samenwerking tussen zorgvrager, mantelzorger én zorgprofessional is daarom van groot belang. Daarbij gaat het niet alleen om afstemmen en verdelen van zorgtaken, maar ook om ondersteuning van de mantelzorger zelf. Mantelzorg kan een dankbare maar zware taak zijn. Het is goed als zorgprofessionals leren hoe zij hierin kunnen helpen.
Klaar in 2022
Zorgkantoor Apeldoorn financiert de ontwikkeling van de e-learning. Parcours Learning verzorgt de technische realisatie. Het expertisecentrum familiezorg helpt mee met het ontwikkelen van verschillende methodes voor de e-learning. De verwachting is dat zorgmedewerkers van WZU Veluwe, Riwis en Klein Geluk in de zomer van 2022 aan de slag kunnen. Op termijn komt het leertraject ook beschikbaar voor andere organisaties binnen de sector.